Artykuly spozywcze wloskie

Produkty spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu planowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna polska rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w sprawy, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest sprawą groteskową.

Diet StarsDiet Stars Ízletes módja egy karcsú alaknak

Pomysłów na to, w jaki system zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest wielu, i jedynym z nich stanowi częste przedłużenie jego trwałości poprzez pakowanie próżniowe. Jest to proces, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego typu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zbudowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dobranie do wymogów klienta; podstawowa zasada doboru worków brzmi - im z grubszej folii, tymże dużo trwały), powinny mieć certyfikaty spożywcze i realizować wymogi PZH. Folia PA/PE wyróżnia się dużą odpornością mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, doskonałą klasą (zrobiona z wysokogatunkowej folii importowanej często ze Szwajcarii). Różna formę i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie zastosowanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, a też produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w lodówce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego wyniku (nie zmieniają smaku oraz smaku, nie dodają mu swoich racje), niektóre kształtują się od odmrażania spożywania w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to wymarzona metoda na warunek marnotrawstwa. Tymże szczególnie, że pakowanie próżniowe można stosować ponadto w polach domowych.