Bitki wolowe z warzywami

Czy może stanowić przedmiot lepszego w naszym domu, niż świeży, jednocześnie mocny i chrupiący kotlet schabowy usmażony na wygrana i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, pragnie być porządnie roztłuczony - na końcu, by mięso stawało się delikatne, a po przysmażeniu kruche, a jednocześnie nie tak mocno, by kotlet nie był zbyt długi, inaczej podzieje na soczystości. Także w sukcesie bitek wołowych potrzebujemy pokroić ciało w normalnej grubości plasterki, a potem tłuc je tłuczkiem do mięsa, by zdobyło odpowiednią grubość i strukturę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam swój tłuczek do ciała, jakim będziemy mogli samodzielnie sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Ale przy większej sum kotletów, na dowód dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, lub gdy wykorzystujemy do nich mięso nieco gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i to, gdy przyrządzamy kotlety w punktach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością przygotowuje się tłuczenie kotletów ręcznie, bo można już zdjąć z chęci, ponadto tłuczek do mięsa jako danie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na tak takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego też, jeśli chcemy rozbijać mięso na kotlety często, w konkretnej liczby, lub z zdrowego mięsa, oszczędźmy sobie sił i zainwestujmy w specjalne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest banalnie przydatna w obsłudze - wystarczy dać do niej element mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast pozostałym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na całej grubości mięsa. Jeśli zależy nam, by całe swoje steki były rozbite równomiernie, łatwo i szybko, wtedy nie ma idealniejszego rozwiązania, gdy tylko kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie stanowi zatem taki duży koszt - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem prostym w obsłudze, w życiu w czystości, także nie przesadnie kosztownym, kiedy mogłoby się zdawać.